top of page

POPRVÉ NA MASÁŽI SHIATSU


Autor článku: Marcela Vaňhová

Vždycky mi masáže Shiatsu připadaly jak z vesmíru. Netušila jsem, k čemu by mi mohly pomoci, co vlastně se za tím názvem skrývá. Díky Iře Oppitzové jsem konečně zjistila, co to je.

Shiatsu se řadí mezi masážní techniky, přestože jejich rámec značně přesahuje. Shiatsu v překladu z japonštiny znamená tlak prsty. Prsty a také dlaně jsou nejdůležitějšími nástroji celé procedury, podle potřeby se však používá i tlaku kolen, loktů nebo chodidel. Výběr patřičných nástrojů nezáleží jen na schopnostech terapeuta, ale také na pacientovi - na jeho potížích, fyzické stavbě těla a schopnosti uvolnit se a vnímat, co se v jeho těle při shiatsu odehrává. Forma shiatsu může být jak dynamická, kdy si terapeut připravuje "úrodnou půdu" pro své další působení, tak zdánlivě statická, kde se nic moc pro oko přihlížejícího neděje, ale dochází zde k nejdůležitější práci. Tyto dva póly, tedy dynamické uvolňování prolínající se s hlubokou relaxací, v jiných metodách většinou nenajdeme. Shiatsu je stejně jako akupunktura založena na harmonizaci toku energie tělem. Přesto, že ji nedokážeme vidět normálním zrakem a naše racionální mysl se ji často snaží vytlačit z vědomí, její formy nás v podobě myšlenek a emocí provázejí na každém kroku.

Shiatsu funguje na principu dvou spojených nádob, z té plnější(svalová ztuhlost, napětí, bodavá bolest) se "přelévá" přebytek energie do té prázdnější(chronické a tupější bolesti, chladné místo). V praxi to vypadá, že např. uvolněním meridiánu tlustého střeva na horních i dolních končetinách ulevíme nejen místním potížím v průběhu dráhy, tedy symptomům souvisejícím s pohybovým aparátem (bolest lokte, ramene či spodní části zad), ale i ostatním tkáním (ucpané dutiny, potíže s kůží) a vnitřním orgánům (problémy se stolicí). Navíc ulevíme i potížím souvisejícím se stresem (bolesti hlavy, hromadění nevyřešených problémů), s emocemi (zármutek spojený s nezpracovanou křivdou z minulosti) a s držením, neschopností věci a události pustit, nechat je plynout nebo dokonce s neschopností odpustit /použit text z knihy Shiatsu, cesta ke zdraví a spokojenosti, Darja Havelková/.

A stejně tak se dělo na mém těle. Jemnými doteky si moje tělo "prolustrovala" a celkem rychle zjistila, jaké mám obtíže. Např. zablokovaná dráha jater. Ano, bolela mne vnitřní strana levého stehna, což samozřejmě nikdo rozumově nevyhodnotí, že má problémy s játry(ano mám!). Játra jsou armádním generálem všech orgánů. Řídí průchodnost a uschovávání krve. Spolu se svým párovým orgánem žlučníkem odpovídají za kvalitu šlach, nehtů a očí.

Zajišťování průchodnosti energie qi (čchi) je jednou z hlavních funkcí jater. Nejčastější patologie související s játry souvisejí tedy s neprůchodnou energii (někde je něco zablokováno). Aktivita energie jater a žlučníku představuje nezbytný předpoklad správného průběhu energie orgánů a dvanácti drah. Je-li tato energie v pořádku, vše cirkuluje jak má (včetně krve). Játra také v sobě kumulují negativní emoce.

K doložení tohoto tvrzení je můj stav šlach - prasklý meniskus, třepící se nehty a výrazné zhoršení zraku v minulém roce(prasklý sklivec v oku). No.. a řekli byste, že je to od jater? Já ne.. až dosud.

Nejdůležitější je, než se rozhodnete poskytnout svoje tělo ke zprovoznění, abyste svému terapeutovi vážně důvěřovali. Abyste pochopili, co vám říká. Abyste měli chuť na všem spolupracovat.

Protože tak jedině může nastat opravdový obrat ve vašem těle. Mně například přestala bolet ta noha!

A to je jen malý výčet toho, co vlastně Shiatsu obnáší. Malý příklad toho, že všechno jde, když se chce.

Vaše Marcela


149 zobrazení
bottom of page