top of page

Není jóga jako jóga.. aneb Jóga s Irou



Pozvánka pro váhavé, věčné začátečníky, a lehounce pokročilé

Ira Oppitzová

I když nám léto klepe nedočkavě na dveře, a v I.N.SPIRACI postupně ubývá lekcí, i přesto věnuji tento článek józe. Jako takovou malou pozvánku pro ty, kteří se chystají poprvé na některou z mých lekci…

Druhů a stylů jógy je totiž mnoho, nemluvě o způsobech vedení lekcí. Stačí si otevřít internet.

Lidé si často myslí, že se na józe hlavně protáhnou a trošku se zrelaxují. Ano, může tomu tak být, ale vězte, že existují i jiné lekce jógy, po kterých se vám klepou kolena únavou, nebo z vás teče pot proudem. Pro vaši spokojenost je proto důležité zjistit co na vás u kterého lektora čeká a v jakém stylu je jeho lekce vedená. První a základní otázka na kterou byste si měli umět odpovědět je, proč to chci zkusit, co hledám a potřebuji.

Pokud vás totiž třeba baví dynamické lekce, nebo chcete shodit přebytečné kilogramy, budou pro vás vhodné takové druhy jógy jako je asthanga, nebo vinyasa, kde se provádí pozice v náročnějším sledu. Pozice na sebe navazují a tvoří nepřerušovanou, plynulou sestavu. Popřípadě můžete zkusit velmi rozšířenou power jógu – sestavu vybraných pozic, ve kterých po čase zvládnete i delší výdrže.

A jak je to na mých lekcích? V první řadě nejsou dynamické a ani se na nich příliš nezpotíte, ale zato se skvěle uvolníte a naladíte. Vedu je ve stylu jemné a klidné hatha jógy a vždy respektuji skupinu, kterou vedu, ať už se jedná o běžnou populaci cvičenců nebo o seniory, či postižené. Beru samozřejmě ohled na ty, kteří jsou v otevřené lekci buď nováčky anebo nemají žádnou praxi.

Jedná se o lekce zaměřené na správné provedení pozic a setkáte se s protahovacími, sem tam i silovými pozicemi. Počítejte s nácvikem dechových technik, popřípadě i některých očistných technik. Většina mých hodin má nějaké téma nebo záměr. Třeba, pro vaši představu, to může být lekce na posílení rovnováhy těla, lekce na aktivaci vnitřních orgánů, sestava energetizující, sestava tišící atd. Pracujeme na zklidnění a uvolnění stresu. Můžete očekávat příliv energie, při pravidelné praxi budete pohyblivější, pružnější a odolnější vůči stresu a tím pádem zdravější a přestanou vás určitě bolet záda.

Někdy se stává, že lidé přicházejí na jógu ve chvíli, kdy je trápí chronické bolesti zad, nebo třeba delší dobu nesportovali a cítí, jak jim tělo postupně tuhne a chátrá, anebo nejsou v dobré kondici. V takovém případě je nejlepší začít lekcemi jógy pro naprosté začátečníky, na které mohou jít i ti, co mají různá zdravotní omezení, o kterých byste mě ale měli vždy informovat.

Tyto lekce se budou jako každý rok otevírat od září v podobě přípravných základních kurzů pod názvem – JÓGA od A, každé čtvrtletí znovu po celý školní rok. Je to základní pohybová a dechová příprava koncipovaná tak, abyste se naučili vše, co potřebujete a mohli pak navázat a vstoupit do otevřených lekcí kde není tolik času na vysvětlování.

A jedna velmi důležitá informace na závěr – nebojte se a nestyďte se přijít, na hodinách jógy na vás nikdo nekouká a nikdo vás nesoudí. Každý se tam stará sám o sebe. Správný jogín se nesrovnává, soustředí se na sebe a učí se vnímat své tělo. Jóga není žádná sportovní disciplína zaměřená na výkon. Nejdete na jógu, protože jste ohební a chcete se zamotávat „do vánočky“ a postavit na hlavu, ale většinou proto, že se svým současným stavem chcete něco udělat.

Ke cvičení nepotřebujete nic speciálního, žádné boty, jen oblečení, které co vás nebude zbytečně rušit. V I.NSPIRACI máme všechny pomůcky a čisté podložky k dispozici.

A ještě úplně poslední informace začátečníkům… nenechte se odradit po první hodině. Dejte tomu alespoň tři lekce, zkuste třeba i více lektorů, více stylů jógy, než najdete tu která vás bude bavit…

namasté Ira Oppitzová


Recenze z mých lekcí:

Na hodinách jógy vedené Irenkou je velká pohoda. Cvičení je vedeno tak, aby se každý cítil příjemně, nic se mu nestalo, a přitom se skvěle po ránu rozhýbal a protáhl ztuhlé tělo. Po cvičení jsme zrelaxováni a celý den máme plno energie…… Magda J. ranní jóga


Jóga mě po dlouhé době dostala do duševní pohody, dokážu lépe ovládnout někdy až moc silné emoce. A co je pro mě jako zahradnici nejdůležitější, že při boji se zákeřným nepřítelem, který se nazývá plevel mě díky józe s Irou už nebolí záda. Jóga je pro mě obrovským přínosem… Marie Z. jóga pro seniory


Každé pondělí ráno se těšíme na jógu, kterou vede výborně Ira. I když už jsme babky a jeden děda hezky si protáhneme tělo a uklidníme duši………… Pavla jóga pro seniory

Lekce jógy je pro mě hodina, kdy na vše zapomenu, zklidním se po celém dni a cvičím tak jak mi mé tělo dovolí. Lekce plyne tak rychle, že na konci mám pocit, že trvala jen 5 minut…a co mi dává? Protažení celého těla, lepší kondici, vytrvalost a pohodu. Děkuji za skvělé lekce i celkovou atmosféru v Inspiraci Hanka J.


Líbí se mi, že každá lekce je jiná Lenka K.


Jóga s Irou ve mně vzbuzuje libé pocity a uklidňuje rozjitřenou duši. Zmizela bolest krční páteře a naučila jsem se uvolňovat. Ač v důchodu těším se vždy na setkání Vráťa Š.

Ahoj Iro, tvoje hodiny jógy jsou balzám pro tělo a duši. Od té doby, co k tobě chodím jsem určitě pružnější a ohebnější. těším se na každou hodinu Olga Ř.

Když jdu ráno na jógu celý den jsem pak příjemně naladěná. Přestaly mě bolet záda, je to velký Relax, už jsem zkusila více jógových studií a cvičitelek, ale u vás mě to opravdu baví. Hodně cviků jsou cviky, které mi doporučila fyzioterapeutka na bolesti zad. Ode mě máte velkou jedničku Olga Š.


Jóga z mého pohledu – školní tělocvik byl horor, jsem pohybový anti talent, ale jóga mě naučila jinému vnímání těla a vedení pohybu, mít ho více ráda, a navíc jsem objevila pro mě úžasný vnitřní svět…a překvapení, jak špatně dýchám Marie B.

277 zobrazení
bottom of page