• Marcela Vaňhová

Popeleční středa, aneb co naši předci věděli lépe, než my.

6.3.2019 začalo popeleční středou období půstu. Proč o tom ale píšeme my?

Protože naši předci opravdu věděli, že po období vánoc a masopustu je velmi dobré dát tělu oddych. Dnes tomu říkáme detoxikace, ale v podstatě děláme to samé, co tenkrát.

Dřív se nejedlo maso, vejce, mléčné produkty nebo ryby. Jíst se smělo pouze jednou denně. V dnešní době je půst mírnější a mohou se zvolit i jiné formy jeho dodržování než jen zřeknutí se jídla a alkoholu. Pokud se však lidé rozhodnou dodržet půst, neměli by ho dodržovat celých 40 dní, a to především začátečníci. Ideální je krátkodobý půst, který by neměl přesáhnout tři dny.

Důležité je dodržovat pitný režim, tekutiny nám pomohou s vylučováním odpadních látek. Během dne byste měli vypít 2,5 – 3 litry vody nebo bylinkových čajů. Do jídelníčku zařaďte také zeleninu, která přispívá k podpoře trávení díky vysokému obsahu vlákniny. Lidé by měli celkově zvýšit příjem vlákniny v jídelníčku. Ideální jsou fazole, slunečnicová semínka nebo lněná semínka. Jako přílohu byste měli zvolit pohanku, celozrnný kuskus, brambory nebo špaldu. Ve vrcholný den půstu pijte jen ovocné nebo zeleninové šťávy.

Během půstu se vyvarujte alkoholu, kávy a cigaret. Důležité je také zařadit pohyb.

V době půstu by lidé měli omezit psychickou a fyzickou zátěž. Dodržovat pravidelný příjem tekutin a vhodných potravin je nutné i po skončení půstu. Vynechat by měli lidé kořeněná a smažená jídla./tvnova.cz/

Ira Oppitzová se dlouhodobě zajímá jak o makrobiotiku, tak o zdravou stravu. Přinášíme vám několik jejích receptů na lehká a zdravá jídla.

Dnes zabrousíme trochu do indické kuchyně.

Indická inspirace pro odlehčení a nasycení

Loupaný žlutý půlený hrách nebo čočku propláchneme a přivedeme k varu. Vaříme s řasou Kombu pro minerály, ale není to nutné.

V hrnci rozpálíme olej a několik vteřin na něm smažíme půl lžičky kmínu. Kdo má rád ostřejší chuť, přidá chilli a pepř. Pak nastrouháme zázvor, na kostičky nakrájenou mrkev a petržel a vložíme do oleje. Posolíme a dusíme do poloměkka, nakonec přidáme 4 lžičky strouhaného kokosu a celou směs zamícháme do středně uvaření luštěniny. Vaříme ještě pět minut.

Podáváme buď samotné nebo s rýží a kvašenou zeleninou.

Dobrou chuť.



©2019 by MarVan & Oscar. Všechna práva vyhrazena. Kopírování textů a fotografií se řídí autorským zákonem.